Edesmennyt kulttuurivaikuttaja Arvo Salo sanoi, että lukekaa pieniä lehtiä ja ajatelkaa suuria ajatuksia. Muuntelen tätä sen verran, että kehotan lukemaan pienten kustantamojen kirjoja, joista saa suuria ajatuksia.
Kustannusalan suurjako Otavan ja WSOY:n kesken on tapahtunut tosiasia. Kumpikin ostaa pienehköjä kustantamoja minkä rahkeet kestävät ja mikä ostettavissa on. Keskisuuren Gummeruksen osti ruotsalainen Storytel.
Keskittyminen ei ole hyvä juttu, mutta valoakin on näkyvissä. Se vilkkuu pienistä kustantamoista. Niissä elää kulttuuritahto ja lyriikan rakkaus, niiden kautta pääsevät julki ne merkittävät teokset, joiden myyntiin suuret kustantamot eivät usko. Usein niitä pyörittää yksi tai kaksi tulisieluista kirjallisuusihmistä, joten kulurakenne on kevyt. Onneksi enää ei vallitse ennakkoasenne, että pienten kustantamojen kirjat ja kirjailijat olisivat jotenkin b-sarjaa. Siteeraan Ville-Juhani Sutisen ajatusta, ettei kukaan ajattele pienpanimoiden tuottavan huonompaa olutta kuin suuret, päin vastoin. Sekä pienpanimo että pienkustantamo tuottavat yksilöllisiä, tarkoin kehiteltyjä tuotteita.
Kirjaan tähän muistinvaraisesti pienten, itsenäisten kustantamojen kirjoja, jotka ovat olleet minulle merkittäviä lukuelämyksiä tai jotka kiinnostavat, vaikka en ole vielä lukenut. Varmasti unohdan jotakin oleellista, täydentäkää kommentteihin!
Otetaan ensimmäiseksi Into, joka julkaisee nykyään melko paljon. Himoitsen saada käsiini Indrek Harglan Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi -kirjaa. Apteekkari Melchior-sarja on asiantunteva ja hyvä. Riitta Tuluston kirja Ystävän vierellä loppuun asti on nimensä mukainen tietokirja ja Lauri Nurmen epävirallinen elämäkerta Jussi Halla-ahosta on saanut paljonkin julkisuutta.
Vesa Tompurin Aviadorilla on nykyään Helsingissä jopa kirjakauppa, Kulttuurikulma Snellmaninkadun ja Vironkadun kulmassa. Sillä on myös kovia nimiä kuten nobelisti Louise Glück tai Maarit Verronen, joka kirjoittaa nyt liikenneympyröistä, runoilijat Anni Sumari, Anne Hänninen ja Jukka Koskelainen. Jouni Tossavaisen Taistelevat metsot, yhdenpäivänromaani Ferdinand von Wrightistä, kiinnostaa kovin ja pääsi Savonia-ehdokkaaksi. Aviadorin kustantama Ritva Hellstenin Raija oli vuoden 2020 Finlandia-ehdokas.
Robustos on toiminut pitkään ja tasokkaasti. Se julkaisee mm. Hannu Niklanderia, J.S. Meresmaata, Kari Levolaa, Teemu Hellettä ja Kirsti Kurosta. Erityisesti ilahdun kirjoittajakaverini Susanna Taivalsalmen uudesta runokokoelmasta Valkoinen tyttö ja Raili Mikkasen suloisesta ahmakirjasta.
Myllylahti on profiloitunut dekkareihin, mutta julkaisee mm. lastenkirjoja ja eräkirjojakin.
Reuna-kustantamo Myllykoskelta julkaisi oman Kirjoittamassa-oppaani sekä Kirsi Pehkosen editoimista käsittelevän Käsikirjoituksesta kirjaksi. Reuna järjestää ensi heinäkuussa taas Kymi Libri -kirjamessut, ja sillä on myös oma kirjakauppa. Reunan kirjoista olen ihastunut Tanja Kaarlelan erinomaiseen syrjäytyneen tytön yhdenpäiväromaaniin Lasissa on tyttö sekä Olli Sarpon novellikokoelmaan Sisäolennoista.
Tyrväällä toimiva Warelia on viime vuosina laajentanut kirjavalikoimaansa ja julkaisee etenkin paikallis- tai henkilöhistoriaa käsitteleviä tietokirjoja. Olen ollut vaikutettu Timo Malmin Tampereen sotakirjoista sekä Aimo Ruususen Punakankaan suomalaisista, joka kertoo Stalinin vainoissa Karjalassa teloitetuista suomalaisista. Tylyä luettavaa. Viehätyn myös Ilona Tomin romaaneista.
Niko Aulan ja Nora Varjaman Aula&Co ei ole mikrokustantamo mutta ei keskisuurikaan. Sen helmiin kuuluvat ainakin Natalia Ginzburg ja Lucia Berlinin novellit. Samaan kokoluokkaan sijoittunee Seppo Lahtisen Sammakko-kustantamo Turussa. Se julkaisee mm. Ville Hytöstä ja moninkertaisesti palkittua Heikki Kännöä, jonka Runoilija oli myös Finlandia-ehdokkaana. Sammakollakin on oma kivijalkakirjakauppa.
Sarjakuviin profiloitunut Arktinen Banaani julkaisee nykyään myös dekkareita ja muita romaaneja.
Väyläkirjoihin olen tutustunut Jari Kuusen historiallisten teosten kautta. Messukylä-trilogia on mielenkiintoinen ihmisten ja aatteiden kuvakudos, josta on ilmestynyt kaksi osaa, Piinaviikko ja Tummanpunaiset vuodet.
Pasi Luhtaniemen kustannus Aarnilta olen lukenut Lars Strangin isovihaan liittyvän romaanin Pohjanpolku, mutta muutakin kiinnostavaa kustantamolla on, mm. kirjoittajakoulutusta ja siihen liittyvä Kohti uutta kirjaa.
Sitruuna Kustannus tuli tietoisuuteeni järkyttävän sarjakuvan kautta. Heidi Friedin Bodrin tarina kertoo holokaustista perheen lemmikin näkökulmasta. Sitruuna kustantaa myös Minttu Hapulin Emilin, jota odotan kovasti.
Korkeatasoista lyriikkaa julkaisevat Enostone ja Parkko-kustantamo, joka keskittyy käännösrunouteen. Käännetty on mm. Montalea ja Eliotia. Enostonelta tuli julki Louise Glückin runokokoelma Uskollinen ja hyveellinen yö ja se on julkaissut lavarunoilijana tunnettua Harri Hertelliä ja tamperelaisrunoilija Arto Lapin haikuja sekä samoin tamperelaiselta Reetta Huttuselta kokoelman Valkoisessa takissa olen lähinnä mies, joka kertoo mm. lääkärin riittämättömyyden tunteista. Enostone julkaisee lastenkirjojakin, esim. Riina Katajavuorelta ja Ville Hytöseltä.
Tieteellisiä teoksia julkaisevat filosofiaan keskittynyt Niin&Näin ja Vastapaino, jonka tarjouksiin aina lankean, vaikka Hannah Arendt, Marja Saarenheimo tai Jeena Rancke ovat edelleen lukematta. Marjo Liukkosen järkyttävät sisällissodan vankileirejä käsittelevät kirjat olen toki lukenut ja taustakirjallisuuden hyllyyni sijoittanut.
Osuuskunnat ovat varteenotettava kustantamisen muoto. Spefiä julkaiseva, Tampereelta toimiva Osuuskumma on jo vakiintunut tekijä, jolla on myös hyvät kansainväliset yhteydet. Osuuskumman kautta julkaisevat mm. Anne Leinonen, J.S. Meresmaa, Anni Nupponen ja Saara Henriksson.
Spefiä julkaisevat myös Vaskikirjat, Nysalor, Fantacor ja Kirjava, joka on julkaissut mm. paljon George R.R. Martinin kirjoja.
Tampereelle sijoittuu myös Puru kollektiivi, jossa toimivat mm. Raisa Jäntti ja Solina Riekkola. Se antaa kustannustoimittamisen apua jäsenilleen ja julkaisee runoutta. Turkulainen Kita ilmoittaa olevansa monikulttuurinen ja monitaiteinen ja kiinnostunut marginaalisesta kirjallisuudesta.
Uusi ilmiö on VaLas kollektiivi, joka kokoaa yhteen vapaita lastenkirjailijoita ja antaa samoin toimitusapua. Tampereen kyljessä muuten sekin. Kollektiivin kantavan rakenteen Sari Peltoniemen & Antti Tammelan kustantamo RanRan julkaisee musiikkia ja lastenkirjoja. Peltoniemen Täältä minä karkaan sai tämän vuoden Arvi Lydecken -palkinnon.
Puolikustanteet ja omakustanteet ovat sitten oman laulunsa arvoiset, mutta erittäin mielenkiintoisia kirjoja olen tästäkin lajista tavannut. Ensimmäisinä tulevat mieleen Unto Kiiskisen ansiokkaat sisällissotakirjat, Aino Hagnerin sukutrilogia, jossa tuberkuloosin varjot heittyvät pitkälle uusiin sukupolviin ja Viljo Sallisen toisenlainen sotakirja Risto Ruunan sotaretket, jossa seurataan sotahevosen vaiheita.
Täydennys, lisää pienkustantamoja:
Runoutta julkaisevat ahkerasti ntamo ja osuuskunta Poesia.
Viisas elämä, nimensä mukaisesti itseapukirjoja, elämänhallintaa, luonnonmukaisuutta.
Basam Books, sama kuin edellä, mutta julkaisee myös kaunokirjallisuutta.
Stresa julkaisee kaunokirjallisuutta harvakseen mutta harkitusti. Stresan kirjailijoita sparraa Mari Mörö.
Kuopiolainen Icasos on julkaissut mm. Tatu Kokon ja Marja-Leena Tiaisen lasten- ja nuortenkirjoja sekä Marja-Sisko Aallon dekkareita.
Nykyisin joensuulainen Kirjokansi on vanha kustantamo, joka on perustettu jo 1945. Se on julkaissut mm. Anneli Heliön käännöksiä Anna Ahmatovan runoista, Pentti Straniusta ja edesmenneen Uno Harvan uskontotieteellisiä teoksia.
Valmiixi on pieni kurikkalainen kustantamo, joka toimii pääasiassa tietokirjojen alalla. Se tekee kaiken käsikirjoituksesta kirjaksi ja hoitaa myös markkinoinnin ja myynnin.
Kulttuurivihkot, joka julkaisee samannimistä kulttuurijulkaisua, kustantaa myös kirjoja, pääosin runoja ja novelleja. Heikki Niskan runokirja Frida ja käärmehameinen yö on tämän kustantamon kirjoja.
Kääntäjä Kari Klemelän kustantamo Mansarda on julkaissut ansiokkaasti Balkanin alueen kirjallisuutta. Uusimpia ovat David Albaharin Juotikkaat ja Drago Jancarin Kaleeriorja sekä Srecko Kosovelin runoteos Punainen raketti.
Myös Moebius keskittyy käännöskirjallisuuteen.
Turkulainen Kovasana arvostaa rosoisuutta, persoonallisuutta ja omaehtoisuutta.
Vaasalainen Haamu on erikoistunut kummituksiin ja julkaisee kirjoja aikuisille, lapsille ja nuorille.
Atrain & Nord toimii Kemistä käsin.
Tamperelainen Sanasato siirtyi Erkki Kiviniemeltä kääntäjien ja tutkijoiden osuuskunnalle, jossa toimii mm. Toni Lahtinen. Uudenmallisen Sanasadon ensimmäinen julkaisu on Pelle Romantiksin vinyylilevy.
Kesuura.
Nastamuumio.
Lastenkirjoja kustantavat:
Etana Editions, joka juuri sai lastenkulttuurin valtionpalkinnon hienosta kuvakirjalinjastaan
Pieni Karhu on toiminut pitkään ja laadukkaasti.
Kumma
Capuchina
Jännä
Kustannus Z julkaisee lasten ja nuorten kirjoittamia käsikirjoituksia.
23 kommenttia artikkeliin ”Suuria kirjoja pienistä kustantamoista”
Hei! Lector kustannus kustantaa etupäässä lastenkirjoja, mutta myös monia muita. Esimerkiksi itseni kirjoittaman esikoisdekkarin viime vuonna ja nyt syksyllä julkaisee sarjan seuraavan osan 😊
Kukahan tohtisi kustantaa kainuulaisen sotavankidesantin tapauksesta kertovan tietokirjan? Aineistoa kootessa kävi ilmi, että kuulustelupöytäkirjojen lisäksi myös muuhun aineistoon päätyneitä tapauksia on yllättävän vähän. Tämä tapaus mainitaan lyhyesti useissa tietokirjoissa, ja siitä on 1970-luvulla julkaistu puolifiktiivinen kirja sekä laajahko aikakauslehtiartikkeli.
Olen lähettänyt käsikirjoitukseni 20 kustantajalle. Suuret toimijat eivät kuitenkaan ole kiinnostuneita, ja pienet tarjoavat usein osakustannussopimusta, jolloin minun olisi myytävä kirja itse saatava sille vähintään 100 kappaleen ennakkomyynti. Olen kuitenkin jo sijoittanut aineiston hankkimiseen runsaasti omia varojani. Odotan yhä vastauksia muutamalta pienkustantamolta, mutta luettelossasi on muutamia, joiden jäätä en ole kepillä kokeillut.
Rosetta Versos kustantaa mielenkiintoista monikielistä lyriikkaa. Näitä runokirjoja voi tilata netin kautta, mutta niitä löytyy myös Rosebud Sivullisen myymälästä Helsingistä.
https://www.rosettaversos.fi/
Käsite-Kirjat näyttää puuttuvan listalta. Julkaisee ennakkoluulottomasti kiinnostavia teoksia, tähän mennessä mm. kotimaista sekä käännettyä runoutta ja proosaa sekä paljon huomiota saaneen artikkelikokoelman Kaappiluterilainen kansa. William Blakea, Jyrki Pellistä, Sami Liuhdon Tyhjiö-sarjaa, taiteilijapari Joki_Pathiranen Mmmurica…
Pien- tai mikrokustantamoja on niin paljon, että niistä tuskin on olemassa kattavaa listaa. Kiitos kun täydensit!
Mainittiinko Atena jo? En huomannut.
Kiitos hyvästä listasta.
Yt Mari
Atena on myyty Otavalle viime vuonna. Näitä ison kustantamon sisaryrityksinä toimivia kustantamoja en ottanut luetteloon.
Etsin kustantamoa, jonka kohderyhmä olisi seitsemänkymppiset naiset.
Kiitos Anneli kirjoittamisoppaasta. Se oli raikas, henkilökohtainen ja rohkea. Tuntui kuin olisit puhunut minulle!
Hienoa kuulla, että kirjoittamiskirjastani on ollut iloa. En kyllä osaa vinkata etsimääsi kustantamoa. Kokeilemalla selviää. Mainitsemaasi kohderyhmää on kyllä kirjallisuuden lukijoissa paljon.
Hei,
kiitos listasta. Haluaisin lisätä siihen vielä IMPROMPTU KUSTANNUKSEN, joka on tähän asti, kolmen toimintavuotensa aikana, julkaissut käännöskirjallisuutta: viisi suomennosta italiasta! Ks. http://www.impromptu.fi.
hyvä lisäys! näitä pienenpuoleisia kustantamoja on todella paljon eikä niitä ole missään yhtenäisessä listassa. Mainiota, että oma listani täydentyy.
Oulussa julkaisee Nispero, niin proosaa kuin runoja tai sarjakuvaakin:
https://www.facebook.com/NisperonKahvilakirjat/
Juri Nummelinin Kustannus Helmivyö kannattaa huomata kans
https://kustantamohelmivyo.blogspot.com/
Tarke, jossa Nummelin myös oli lankoja vetelemässä, näkyy viimeiset julkaisunsa tehneen 2017
https://kustantamotarke.wordpress.com/
Turussa toimivat myös Faros ja Turbator
https://www.faroskustannus.fi/
http://www.pelipeitto.fi/turbator/
Oppian lienee kans pieneksi kustantamoksi luettava
https://oppian.fi/kustantamo/
Mutta entä Kosmos? Onko jo keskisuuri vai vielä Aula&Co:n kokoluokkaa? Ei kuitenkaan vielä läheskään Into kustannuksen kokoinen
https://www.kosmoskirjat.fi
Salakirjat on ehdottomasti kiinnostava pienkustantamo
https://www.salakirjat.net/
Kieletär Inari lienee Suomen pohjoisin kustantamo
https://kieletar.net/
Esterin Kirja on jo aika mikrokustantamo, runous on kuitenkin merkittävää
https://www.esterinkirja.fi/
Runokustantamoista mainittakoon vielä Palladium kirjat
http://www.palladiumkirjat.fi/frame.html
… nämä nyt napsin pitkälti Kaltiossa viimeisen muutaman vuoden aikana julkaistuista kritiikeistä.
Kiitos näistä! Helmivyö listassa jo onkin. Kosmos on nykyään WSOY:n omistama, joten jätin sen pois, vaikka kiinnostava kustantamo onkin. Koska olet avuliaasti kirjannut myös nettisivut, jätän mainitsemasi kustantamot tämän kommentin varaan.
Jysky Ihalaisen Palladium minun olisi kyllä pitänyt muistaa!
Moi,
Moebius on jo kohta viiden vuoden ajan julkaissut parasta mahdollista käännöskirjallisuutta. Toistaiseksi kirjoja on julkaistu vasta seitsemän, mutta lisää on tulossa.
http://www.moebius.press
Lisään Moebiuksen listaan.
Reuna kustantamo https://reunalla.fi/collections/all
Reuna onkin luettelossani. Olen tehnyt kustantamon kanssa yhteistyötä, johon olen ollut hyvin tyytyväinen. Se julkaisi kirjoittamista käsittelevän kirjani Kirjoittamassa.
Sopisiko turkulainen Kovasana kustannus listan jatkoksi? https://www.kovasana.fi/
Toki ja tietysti! Lisään listaan.
Hei,
erinomaisen tärkeä kirjoitus, kiitos tästä!
Lisäisin listaan vielä nämä:
Etana Editions
https://etanaeditions.com/
Mini Kustannus
https://www.minikustannus.com/
sekä oma, vastikään perustettu pienkustantamoni
Kustannus Z!
https://kustannusz.fi/
Ajattelin jättää lastenkirjojen kustantamot tästä kirjoituksesta pois, mutta ehkä lisään kuitenkin lopussa olevaan listaan, kun aika moni on niistä muistuttanut. Kustannus Z on minulle uusi tuttavuus, joten paljon onnea! Sitäkin kustannusalalla tarvitaan.
Kiitos! Onnea(kin) tosiaan tarvitaan 🙂
Ehkäpä joskus tulee kokonaan oma kirjoitus lasten- ja nuortenkirjallisuuteen keskittyvistä pienkustantamoista? Sellaisia vaikuttaa olevan jo aika paljon, ja ovat kyllä kiinnostavia & laadukkaita.
Sellaista suunnittelen, mutta saa nähdä, milloin ehdin. Nyt laitoin lastenkirjojen kustantamot vain luettelona, mutta niitä olisi hyvä esitellä.