Haastattelu

Date

Lehteen painettava haastattelu tuntuu painavammalta asialta kuin kirjastossa tai kirjamessuilla tapahtuva kirjailijahaastattelu. Lehtihaastattelusta jää konkreettinen jälki, teksti ja kuvia.

Olen toimittajana haastatellut satoja ihmisiä, kirjailijana olen ollut myös pöydän toisella puolella.

Haastattelija ja haastateltava tekevät yhteistyötä, jonka päämäärä on saada aikaan hyvä, luettu juttu. Parhaassa tapauksessa juttu jättää lukijoihin muistijäljen. Nykyään ei enää ”myönnetä haastattelua” tiedotusvälineelle, vaan kirjailija on iloinen kuin viiden markan hevonen, jos jokin lehti kiinnostuu haastattelemaan.

Olen todennäköisesti ärsyttävän opettavainen, mutta kuitenkin listaan seitsemän ”älä tee näin” ja seitsemän ”tee näin” –peukalosääntöä, jotka koskevat ennen muuta printtimediaa, toki osa on sovellettavissa radioon ja televisioonkin.

 

Älä!

 1. Haastatteluun suostuminen merkitsee julkaisulupaa. Et voi jälkikäteen ”kieltää” haastattelun julkaisemista.
 2. Et saa puuttua toimittajan tekstiin. Haastatellulla on oikeus tarkistaa suuhunsa laitetut sitaatit ja korjata virheet, mutta tekstin parantelu- tai muunteluoikeutta ei ole. Sitä paitsi toimittaja on kirjoittava ihminen siinä kuin kirjailijakin, joten häntä loukkaa, jos haastateltava alkaa mestaroida hänen työtään. Kirjailijaakin pännii, jos joku tulee tekstiä sorkkimaan. Jos et ole ihastunut toimittajan kielikuviin ja tyyliin, niele harmisi ja pidä suusi kiinni. Teksti on toimittajan vastuulla, ei sinun.
 3. Älä odota toimittajalta laajaa ja syvää kirjallista sivistystä. Toimittaja kirjoittaa yleensä hyvin laveasta aihepiiristä, varsinkin paikallis- ja sanomalehdissä. Hän ei voi olla perillä lavarunouden tai autofiktion viimeisimmistä trendeistä. Toimittaja kirjoittaa laajalle lukijajoukolle. Vain kirjallisissa lehdissä lukijakuntakin on hyvin perillä kirjallisuudesta. Yleensä toimittaja perehtyy kirjailijan teoksiin etukäteen, mutta voi käydä niin, että päivälehden toimittaja lähetetään lyhyellä varoitusajalla tekemään haastattelua eikä hänellä ole mahdollisuutta taustatyöhön. Se on kurjaa, mutta ei välttämättä toimittajan vika. Ymmärrä tämä ja tee ystävällistä yhteistyötä.
 4. Älä temppuile. Sovi haastattelu asiallisesti, älä ole hankala, älä diivaile. Toimittajilla on paljon työtä. Ei ole syytä lisätä vaivaa.
 5. Älä hidastele. Lehtien työskentelyrytmi on nopea. Tarkista haastattelu ja tee muutokset ripeästi. Älä missään nimessä pyydä puolisosi tai äitisi mielipidettä jutusta ja välitä näitä viisauksia toimittajalle.
 6. Älä jää roikkumaan haastatteluun tai toimittajaan. Tämän päivän haastattelu on huomenna menneisyyttä. Älä vaahtoa somessa, vaikka lehtijutussa olisikin jotain, mikä ei sinua miellytä. Somejulkisuudessa asia kasvaa kohtuuttomiin mittoihin. Viisainta on olla hiljaa ja antaa jutun unohtua. Joka tapauksessa se painuu nopeasti unhon yöhön.
 7. Älä ole ikävä, vaadi erityispalveluja tai puhu pahaa jälkikäteen. Viidakkorumpu toimii lehdistössäkin, ja hankalan haastateltavan maine leviää kyllä.

 

Näin!

 1. Voit kieltäytyä haastattelusta. Viisainta on tehdä se kohteliaasti ja ystävällisesti.
 2. Voit päättää haastattelupaikan. Kotona ihminen on omalla alueellaan ja rennompi, koti myös kertoo asujaimistaan, mutta voit hyvin sopia haastattelun myös neutraaliin tilaan. Varo silloin taustamusiikkia.
 3. Päätä, miten paljon yksityiselämästäsi annat julkisuuteen. Mikä menee julkisuuteen, pysyy siellä. Sieltä ei saa mitään pois.
 4. Mieti etukäteen tärkeimmät viestisi. Harkitse, mitkä neljä, viisi asiaa ainakin haluat juttuun.
 5. Anna toimittajalle ja lukijoille itsestäsi jotain lukemisen arvoista. Hymistelevästä puheesta, ylettömästä varovaisuudesta tai muodollisuudesta ei synny hyvää haastattelua.
 6. Varaa kuvaukseen kärsivällisyyttä. Kuvaamiseen menee usein enemmän aikaa kuin haastatteluun, varsinkin jos kyseessä on aikakauslehti. Kuvattavana oleminen on harvalle mieluista, mutta siedä se, hymyile, käänny ja seuraa kuvaajan ohjeita. Kuvaaminen on hänen ammattinsa ja hän sen osaa. Kuvien valinta kuuluu lehdelle, ei haastateltavalle.
 7. Kestä myös räväkkä otsikko, ingressi tai kansiteksti. Usein ne tekee joku muu kuin jutun kirjoittanut toimittaja, jota ei pidä ruveta höykyttämään.

Bonusneuvo: Toimittajan ja kuvaajan, koko lehden lähtökohta on myönteinen. Ei sinua muuten olisi pyydetty haastateltavaksi. Lehti haluaa saada aikaan hyvän, puhuttelevan jutun. Niin haluat sinäkin. Haastattelun äärellä olette työtovereita. Kohtele työtoveriasi hyvin.

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Haastattelu”

 1. Haluatko tehdä minusta haastattelun. Olen 56 vuotias nainen ja ehdolla eduskuntaan vkk listoilta Uudellamaalla. Olen kokenut elämässä niin ala kuin ylämäkiä. Koulutukselta olen lähihoitaja. Olin lapsena koulukiusattu opettajan taholta, joka vaikutti koulunkäyntiini.

  Vastaa

Jätä kommentti

Lisää
artikkeleita