Elämäni miehet

Date

isänpäivän kunniaksi kiitän miehiä saamastani tuesta

Joskus ajatellaan hölmösti, että feminismi olisi ikään kuin sovinismin vastine ja feministien päämäärä olisi miesten nujertaminen, mitä se ei ole. Tasa-arvo, myös työelämässä, väljemmät sukupuoliroolit, moninaisuuden ymmärtäminen, heikossa asemassa olevien tukeminen ja solidaarisuus ylipäänsä ovat minun feminismiäni.

Isänpäivä on ensi viikolla, joten sen kunniaksi ajattelin elämääni vaikuttaneita miehiä. Olen urallani saanut merkittävästi apua naisilta mutta ilman miesten antamaa tukea en olisi eteenpäin päässyt.

Siksi kiitän tässä puolijulkisesti miehiä, joilta olen saanut apua, opetusta tai ylipäänsä ymmärrystä työelämässä. Ensin ajattelin luetella viisi tärkeätä miestä, mutta siihen lukuun eivät mahtuneet edes kaikkein tärkeimmät. Tästäkin luettelosta piti jättää monta fiksua miestä pois.

Jätän sivuun perheen, rakkaudet ja edesmenneet miehet, joista kuitenkin mainitsen viisaan toimittaja Eero Silvastin, jolta opin paljon sekä rauhallisen ja ihanan ohjaaja Markku Onttosen. Molemmat menehtyivät syöpään liian varhain. Heiltä keskenjäänyttä projektia jatkoi ohjaaja Atro Lahtela, yksi merkkimiehiä hänkin, erinomainen työtoveri monen vuoden ja televisiosarjan ajalta, mm. Presidentit.

Huomaan, että koulu- tai opiskeluajoiltani ei kannustavia miehiä löydy. Siitä voi jotakin päätellä.

Mutta väljästi aikajärjestyksessä kiitän heitä avusta, tuesta, työtoveruudesta, oppimisesta ja keskusteluista:

1. Jukka Parkkari oli innostavin tuntemani toimituspäällikkö, valoisa ja myönteinen. Hän suhtautui juttuideoihin fiksusti.

2. Timo Ylönen, työtoveri Kansan Sivistystyön Liitossa. Käytiin monet keskustelut, kaljallakin käytiin ja sunnuntaikävelyillä.

3. Harri Istvan Mäki sai minut oivaltamaan draaman ytimen ja myöhemmin hänen vetämällään mestarikurssilla sain valmiiksi esikoisromaanini.

4. Harri Virtanen opetti TEAK:ssa käsikirjoittamista ja hänen opetuksensa kautta pääsin televisioon tekemään käsikirjoituksia.

5. Mikko Viherjuuri ohjasi menestyksekkäästi esikosnäytelmäni Tango sateessa Seinäjoen ja Tampereen teattereihin. Seppo Mäki ja Liisa Roine näyttelivät. Näytelmän onnistuminen avasi portteja teatteriin.

6. Petri Repo johti käsikirjoitustiimejä, joissa olin mukana. Myöhemmin hän veti minut mukaan Uuden päivän tiimiin. Rantatien studion vuodet, työ ja työtoverit olivat kivoja ja pitivät minut järjissäni niinä kauheina vuosina, kun äitini sairasti Alzheimeria.

7. Pekka Saaristo dramatisoi ja ohjasi Veriruusut Porin Contákti-teatteriin heti kirjan ilmestyttyä. Koska kirja ei mitään huomiota saanut, Pekan taitava dramatisointi ja esitys lohdutti ja ilahdutti minua valtavasti.

8. Tero Liukkonen, luotettava, rauhallinen, taitava ja sivistynyt kustannustoimittaja on toimittanut neljä romaaniani, myös viimeisimmän Punaorvot.

9. Lauri Maijala dramatisoi  ja ohjasi Veriruusut KOM-teatteriin ja hänen kanssaan myöhemmin tehtiin Helsingin Kaupunginteatteriin Punaorvot.

10. Jukka Nykänen sävelsi ihanan, keskiaikaisia sävyjä soivan musiikin Greta Productionin tuottamaan Rottien pyhimys -musikaaliin, josta muuten tulee muutama lisäesitys ensi helmikuussa. Helppo, mutkaton yhteistyö.

2 kommenttia artikkeliin ”Elämäni miehet”

  1. On ilo ja kunnia päästä ”elämäsi miesten” listalle. Jos laatisin vastaavan luettelon ”elämäni naisista”, olisit ilman muuta joukossa! Jo YLE:n Draama 2000 tiimikäsikirjoitus-projektissa ymmärsin kohdanneeni lahjakkaan kirjoittajan ja viisaan naisen.

    Kun Uusi Päivä-sarjaa ryhdyttiin sittemmin rakentamaan, siihen kohdistui eri tahoilta tietysti suuria – ja varsin ristiriitaisiakin – odotuksia. Stressi oli niissä paineissa pahimmillaan tosi kova. Tuolloin tuntui suorastaan siunaukselta, että olin älynnyt pyytää sinua vetämään script- (eli käsikirjoitusten muokkaus- ja viimeistely) osastoa. Ei tarvinnut siitä kantaa huolta, kun kielen- ja draamantajumme kävi oivallisesti yksiin.

    Vastaa
    • Kiitos kehuista! Kuten kirjoitin, Uuden päivän työ oli pelastus elämäni rankimpina vuosina. Ja tietysti se oli ammatillisesti innostava ja vaativa homma. Olen sen jälkeen kunnioittanut suuresti televisiosarjojen tekijöitä.

      Vastaa

Jätä kommentti

Lisää
artikkeleita