Kasvisten syömisestä

Date

Olen kuluneen vuoden aikana pitänyt kasvispäivän viikossa, munat ja maitotuotteet sallittuja. Satuin tekemään uudenvuoden lupauksen julkisesti facebookissa. Motiiveja oli useampikin: päällimmäisenä lihantuotannon ekologinen kuormittavuus mutta myös halu keventää ruokavaliota ja kokeilunhalukin. Aika paljon painoi myös kasvissyöjä- ja vegaanikavereiden esimerkki. Ja hiljalleen kauppojen lihatiskit ovat alkaneet lievästi ällöttää. Olen alkanut nähdä vitriineissä “raaka-aineen” sijasta herttaisia vasikoita ja puuhakkaita possuja.

Mitä olen oppinut tämän vuoden aikana?

1. Julkinen lupaus on omituisen velvoittava. Lupasin myös raportoida kasvispäivästä viikottain ja sen tein. En kehdannut laistaa kasvispäivästä enkä raportista, kun olin kerran luvannut. Raportteihin kyllästyin, kasvispäiviin en.

2. Kasvispäivän vietto ei ole vaikeaa.

3. Kasvisruoka ei liioin ole vaikeaa eikä kallista, mutta vaatii enemmän vaivannäköä kuin sekaruoka. Kasviksia pitää ärsyttävästi pestä, kuoria, pilkkoa ja kypsentää. Kesällä kasvissyönti on helpompaa kuin talvella, jolloin juurekset ovat tolkumpaa einestä kuin hailakat tomaatit ja mauttomat salaatinlehdet.

4. Vaivannäöstä johtuen kasvispäiväni olivat sangen usein ankeita: kaivelin jääkaapista mitä lihatonta sattui edellispäivältä jäämään ja tungin jäännökset munakkaan sisään tai paistoin edellispäivän perunoita. Tämän olisi voinut tehdä toisin.

5. Keitot ovat hyvä kasvisruoka. Sosekeittoja saa aikaan kaikista kasviksista, ja kun nakkaa perään palan sulatejuustoa, virolaista smetanaa (jonka järkkymätön kannattaja olen) tai kookosmaitoa, tulos ei voi olla muuta kuin maukas. Siirryin myös melkein vahingossa yhteen keittopäivään viikossa.

6. Kasvispäivinä iski usein makeanhimo, vaikka muuten en ole ollenkaan sokerihiiri. Teki mieli hedelmiä, jäätelöä ja pullaa.

7. Kasvispäivä viikossa ei vaikuttanut elopainoon sitä eikä tätä. Samana pysyi, ikävä kyllä.

8. Suomalainen perinteinen jouluruoka on erittäin kasvispitoista, jos ei kinkkua lasketa mukaan: lanttulaatikko, perunalaatikko, porkkanalaatikko, rosolli, riisipuuro ja sekametelisoppa.
9. Puurot ovat kasvisruokaa.

10. Kalankulutus lisääntyi ja korvasi lihaa. Sekin tapahtui ilman tietoista päätöstä.

 

Uutenavuonna 2014 tein toisenkin lupauksen. Lupasin lotota, ja senkin lupauksen pidin. Se ei vaikuttanut rahatalouteeni mitenkään – paitsi että hävisin joitain kymppejä.

Luultavasti pidän edelleen kasvispäivän ja keittopäivän viikossa, ehkä joskus kaksikin kasvispäivää. Mutta julkisesti en tätä lupaa. Harkitsen vakavasti, ennen kuin toiste lupaan julkisesti yhtään mitään.

Jätä kommentti

Lisää
artikkeleita